Informatie en afstanden

IVN organiseert in samenwerking met de Koninklijke Wandel Bond Nederland op zondag 6 otober 2024 de Bos- en Peelwandeling. Voor deze tocht worden weer vijf schitterende routes uitgezet over afstanden van 5, 10, 15, 20, 25 en 30 km. Het is een wandeling waar iedereen, jong of oud, levensgenieter, natuurmens, sportliefhebber en rustzoeker aan zijn trekken komt

De wandelingen

5 en 10 km: De 5 km route gaat door de bossen in en rond het avonturenpark De Bergen. Vooral voor gezinnen met kinderen is deze korte afstand leuk. Ter afsluiting loopt het laatste gedeelte van de 5 km door de speeltuin van de dagrecrecreatie, waar nog volop gespeeld kan worden. De 10 km gaat vanaf de gemeentebossen verder door het schapenpark en heidereservaat van Ullingse Bergen (Staatsbosbeheer).

15 en 20 km: De 15 en 20 km route loopt via de gemeentebossen over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, vervolgens door ecologische verbindingszone Tovensche Beek. Na de rustplaats (bij Scouting) gaat de tocht verder over het heidereservaat door het schapenpark en heidereservaat van de Ullingse Bergen (Staatsbosbeheer).

25 en 30 km: De zeer afwisselende 25 en 30 km route, neemt u mee over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, over het heidereservaat, langs het Peelven en de betonnen kazematten aan het Defensiekanaal. Tevens komt u door ontginningsdorpje Landhorst (met rustplaats Café “Buitenlust”). De routes zijn volledig met pijlen uitgezet. Tevens worden er routebeschrijvingen verstrekt. 

De 15 en 20 km route hebben één rustpunt (bij de accommodatie van Scouting Sint Patrick). 

De 25 en 30 km route hebben twee rustpunten. Op beide rustpunten is horeca met toiletvoorzieningen aanwezig. De medische verzorging is in handen van een EHBO-vereniging.

Juist te voet is het interessant het prachtige en afwisselende landschap, boerderijen en oorlogsrestanten te aanschouwen. Veelal zijn deze bezienswaardigheden niet goed met auto of fiets bereikbaar. In de maand oktober vormen de bossen en heide door de herfstkleuren bovendien een schitterend gezicht. Tijdens de wandeltocht bestaat nog de kans dat de wandelaar een kudde Kempische heideschapen of Schotse hooglandrunderen ontdekt.

AfstandStarttijdenAantal rustpuntenRustpunten
30 km8.00 – 10.00 uur21. Scouting Hoefse Hut – Sint Anthonis
2. Café Buitenlust – Landhorst
25 km8.00 – 11.00 uur21. Scouting Hoefse Hut – Sint Anthonis
2. Café Buitenlust – Landhorst
20 km8.00 – 11.30 uur11. Scouting Hoefse Hut – Sint Anthonis
15 km8.30 – 12.00 uur11. Scouting Hoefse Hut – Sint Anthonis
10 km8.30 – 13.00 uur
5 km8.30 – 13.00 uur

Inschrijven: Inschrijven in eetcafé van Avonturenpark “De Bergen”, Zoetendaal 10, 5446 PC Wanroij. U hoeft niet vooraf digitaal in te schrijven (er is geen deelnemerslimiet).

Inschrijfgeld € 4.00 (Kinderen t/m 12 jaar = gratis deelname)

Korting: Leden van wandelbond en leden van IVN krijgen €1.00 korting (op vertoon van ledenpas!)

Parkeren: Gratis (Een parkeermunt wordt op startlocatie gratis verstrekt door de organisatie van de wandeling)

Het meenemen van honden is enkel aangelijnd toegestaan, omdat een deel van de route door het schapenpark en recreatiecentrum ‘De Bergen’ loopt.

Reglement Bos- en Peelwandeling